Het spuiten van muurverf is een techniek die steeds populairder wordt. Of je nu een doe-het-zelver bent of een professionele schilder, het spuiten van verf biedt veel voordelen. In deze blog bespreken we de voordelen en nadelen van muurverf spuiten en geven we je handige tips en tricks. Zo haal je het beste uit je verfklus.
Muurverf spuiten: Voordelen, Nadelen & Tips voor een perfect resultaat
Een professionele schilder ziet vaak in één oogopslag hoe een muur of plafond is geschilderd. Zelfs bij de beste schilders zie je soms aanzetten of banen bij het traditioneel schilderen met roller en kwast. Met een verfspuit voor muren en plafonds heb je hier geen last meer van.
Plafond spuiten met plafondverf
Stappenplan: Muren spuiten
Tips & Tricks voor muurverf spuiten als een prof
Voordelen van verf spuiten
Nadelen van muurverf spuiten
Muurverf gebruiken
Plafond spuiten met plafondverf
Je kent het wel, strepen en banen in het verfwerk van je plafond. Vooral bij invallend strijklicht. Dat is verleden tijd wanneer je ervoor kiest om de plafondverf met de verfspuit aan te brengen. Het spuiten van verf geeft een strak en egaal resultaat, wat het een populaire keuze maakt voor plafonds.
Wil je toch liever met kwast en roller aan de slag? Kies dan voor speciale muur- of plafondverf met een lange open tijd, waardoor baanvorming en aanzetten worden voorkomen. Hoewel een plafond verven een prima uitvoerbare verfklus is, krijg je het meest strakke en egale resultaat krijg je door een plafond te (laten) spuiten met hoogwaardige muurverf.
Tip: Het plafond spuiten in plaats van met de roller schilderen is minder vermoeiend. De verfspuit is lichter dan een roller, waardoor dit een relatief eenvoudige klus is. Vergeet alleen niet om alles netjes en zorgvuldig af te plakken, voordat je met de verfspuit kunt gaan spuiten.
Stappenplan: Muren spuiten
1. Voorbereiden
Zelf muurverf spuiten begint met de juiste voorbereidingen. Kies de juiste spuitverf. Maak de ondergrond goed schoon en ontvet deze. Gebruik een goede verfreiniger of een beetje ammoniakwater. Zodra de ondergrond vet- en vuilvrij is, kun je verder naar stap 2.
2. Oneffenheden wegwerken
Nu kun je oneffenheden bijwerken door te vullen met een geschikt vulmiddel. Heb je een beschadiging in stucwerk kies dan voor muurvuller. Wil je spack repareren gebruik dan een spack reparatiespray. En heb je een houten plafond gebruik dan houtvuller of lakplamuur.
– Werk alle oneffenheden bij. Laat goed drogen en schuur dan de reparatie glad zodat deze straks niet zichtbaar worden in de verflaag.
– Kit naden rondom het plafond met een overschilderbare kit. Probeer de kleur van de kit zo dicht mogelijk bij de verfkleur te vinden. Laat de kit goed drogen.
3. Afplakken
Zorg ervoor dat op alleen waar je gaat verven, verf kan komen. Plak bijvoorbeeld de ramen, kasten en andere details die je niet wilt meenemen zorgvuldig af, verwijder stopcontacten. Plak de randen af zoals je dat gewend bent bij regulier schilderen. Gebruik afdekfolie of maskeerpapier voor grote vlakken die je niet wilt meenemen. Leg folie over meubels en stucloper op de vloer.
4. Doorroeren en gebruiksklaar maken
Zorg ervoor dat je muurverf in huis hebt die te verspuiten is. Roer de verf circa 3 minuten goed door. Dit bereidt de verf voor om te spuiten en voorkomt kleurverschil . Om goed te kunnen spuiten is het verdunnen van de verf essentieel. Kies je juiste verdunning, verdun muurverf bijvoorbeeld met schoon leidingwater, zoals aangegeven in het productinformatieblad.
5. Testen van de latex muurverf en je verfspuit
Voordat je de verfspuit op de muur en het plafond richt, test je de spuitstraal op een stuk karton. Stel de spuitstraal breder of smaller in om meer of minder verf door te laten. Zodra je een mooi egaal geheel op het karton hebt, kun je op de muren aan de slag.
6. Hoeken en randen
Spuit eerst de hoeken en randen van de muren en het plafond. Stel de verfspuit in op de ronde straal voor gedetailleerd werk. Daarna kun je de grote delen van de muurverf spuiten met de vlakke straal. Houd 10 tot 30 cm afstand tot de muur en zorg dat die afstand steeds gelijk is. Beweeg je hele arm mee voor een egale dekking en controleer steeds je werk.
Werk zowel met horizontale als verticale banen en verdeel de verf goed.
7. Eerst de muren en dan het plafond spuiten
Heb je de muren gespoten? Dan kun je daarna het plafond spuiten. Dit gaat misschien in tegen de werkvolgorde die je gewend bent (om van boven naar beneden te werken) maar het is makkelijker om de muren af te plakken dan het plafond te bedekken 🙂
8. Folie en tape verwijderen
Klaar met je klus? Verwijder voorzichtig de afplaktape op de muren en later ook van het plafond terwijl de verf nog nat is. Dit zorgt voor de meest strakke lijnen en een eindresultaat zoals dat van de vakman.
9. Verfspuit schoonmaken
Ben je klaar met het verfpistool? Spuit de spuit eerst helemaal leeg. Leeg daarna het reservoir door de overgebleven verf terug in de emmer te doen. Spoel het reservoir, de spuitmond en het spuitpistool daarna goed schoon, laat drogen en berg je spullen op.
Tips & Tricks voor muurverf spuiten als een prof
1. Voorbereiding is cruciaal
Zorg ervoor dat alle oppervlakken goed zijn afgeplakt en de ruimte goed geventileerd is. Dit voorkomt dat verfnevel zich verspreidt naar plekken waar je het niet wilt hebben. Verf spuiten op de muur of plafond gaat een stuk sneller dan schilderen met een kwast en verfroller. Gebruik die tijdwinst door zorgvuldig af te plakken.
2. Gebruik de juiste verf
Niet alle verfsoorten zijn geschikt voor spuiten. Kies voor hoogwaardige Wijzonol Muurverf, die speciaal is ontworpen voor verfspuiten. Dit zorgt voor een betere hechting en een mooier eindresultaat. Weet je niet welke verf het beste is voor jouw project? Neem dan contact met ons op voor verfadvies.
3. Test de spuitinstellingen
Voordat je begint, test de spuitinstellingen op een stuk karton. Dit helpt om de juiste druk en afstand te bepalen voor een gelijkmatige verflaag.
4. Houd de spuit op de juiste afstand
Bij muurverf en latex spuiten is de afstand tot de ondergrond belangrijk. Houd de spuit op ongeveer 15-30 cm afstand van de muur. Dit zorgt voor de beste dekking en voorkomt druipers. Tijdens het testen van je verfspuit vind je vanzelf de juiste afstand en snelheid.
5. Werk in gelijke banen
Werk in gelijkmatige, overlappende banen, zoveel mogelijk nat-in-nat tijdens het verven van de muur. Dit zorgt voor een egale dekking zonder strepen. Bij het spuiten van verf is en tweede laag meestal niet nodig.
Voordelen van verf spuiten
+ Snelle applicatie van de verf
Muurverf spuiten gaat veel sneller dan schilderen met een rollers en kwasten. Je bespaart tijd, vooral bij grote oppervlakken. Dit betekent dat je sneller klaar bent met verven en meer tijd overhoudt voor andere klussen.
+ Gelijkmatige dekking
Verfspuiten zorgt voor een gelijkmatige dekking zonder strepen of aanzetten. Dit geeft een professionele afwerking. Geen gedoe meer met banen die niet mooi overlopen.
+ Bereik van moeilijke plekken
Hoeken, randen en andere moeilijk bereikbare plekken zijn eenvoudig te spuiten. Dit maakt het werk niet alleen makkelijker, maar zorgt ook voor een strakker eindresultaat.
Nadelen van latex spuiten
- Voorbereidingstijd
Het afplakken van ramen, deuren, wanden en andere oppervlakken die niet geverfd moeten worden, kost tijd. Deze voorbereiding is essentieel om een net resultaat te krijgen.
- Verfspuit Apparatuur
Het aanschaffen of huren van een verfspuit kan duur zijn. Bovendien vereist het enige vaardigheid om de apparatuur correct te gebruiken. Dit kan een drempel zijn voor beginners.
- Overspray
Er kan verfnevel ontstaan die op ongewenste plekken terechtkomt. Dit betekent extra schoonmaakwerk. Zorg dus voor een zorgvuldige en goede afdekking van meubels, vloeren en alles wat je niet wilt schilderen.
- Structuurverf
Zorg ervoor dat je de juiste verf en verdunning kiest bij jouw klus. Voor een glad eindresultaat kies je voor muurverf. Wil je de muur verven met een bijzondere structuur? Kies dan voor structuurverf. Denk er wel aan om te checken of jouw structuurverf gespoten kan worden en zorg ervoor dat je spuitpistool goed is ingesteld zodat je zowel fijne als meer grove korrel kunt aanbrengen. Op die manier creëer je het effect waar je naar op zoek bent.
Muurverf gebruiken
Of je nu kiest voor muurverf met een verfspuit aan te brengen of met een blokkwast of roller. Muurverf aanbrengen is een klus die je eenvoudig zelf kunt uitvoeren. met relatief weinig inspanning kun je een groots resultaat behalen. Kies voor hoogwaardige producten in je favoriete kleur om er voor te zorgen dat je niet onnodig veel lagen moet aanbrengen of je tijdens het verven ergert aan het verwerken van de verf.
Muren verf je het beste met muurverf of structuurverf, voor hout kies je beits of lak en met de juiste primer en voorbereiding zijn ook andere ondergronden te verven. Wil je een gedegen verfadvies voor jouw verfklus of ondergrond? Neem dan contact met ons op.